Ai zile de concediu nefolosite? Vinde-le colegilor!

Companiile din Romania se aliniaza tendintelor internationale permitandu-le angajatilor sa isi vanda colegilor zilele de concediu nefolosite, in timp ce altele le ofera acestora bani in plus la salariu, in schimbul zilelor ramase.

Un studiu recent derulat de BestJobs.ro arata ca 10% dintre companiile din Romania le ofera angajatilor posibilitatea sa schimbe intre ei, contra cost, zilele de concediu,  in timp ce alte 23% ofera bani in plus la salariu, la finalul anului, angajatilor care nu si-au consumat tot concediul legal.

Astfel, si companiile prezente la nivel local urmaresc tendintele internationale, in contextul in care specialistii in resurse umane din Statele Unite au anuntat recent ca aproximativ 9% dintre companiile americane le dau voie angajatilor sa vanda zile de concediu. Alte 7% dintre acestea au implementat un fond comun de zile de concediu neutilizate ce pot fi ulterior folosite de restul colegilor.

La nivel national, 60% dintre participantii la studiul BestJobs.ro au mentionat ca le permit angajatilor sa isi ia zilele de concediu ramase dintr-un an in primele luni ale anului ce urmeaza, astfel angajatii consumandu-si complet zilele libere ce li se cuvin.

In ceea ce priveste modalitatea in care romanii au voie sa isi ia concediu, 44% dintre reprezentantii companiilor participante la studiu sustin ca le permit angajatilor sa isi consume toate zilele libere pentru aceeasi vacanta, lipsind, prin urmare, mai bine de o luna de la serviciu. Insa, chiar daca le este permis, 28% dintre cererile de concediu nu depasesc doua saptamani, in timp ce alti 28% dintre managerii de HR nu aproba concedii de peste doua saptamani.

Atunci cand un angajat vrea sa isi ia cateva ore din program, pentru a-si rezolva probleme personale, in 43% din cazuri situatia se rezolva cu o simpla invoire de la seful direct, in timp ce 35% dintre angajatori aproba si o jumatate de zi libera, ce se scade ulterior din zilele de concediu.  Insa, in 21% din cazuri, angajatii nu au voie sa se invoiasca pentru cateva ore si trebuie sa isi ia liber o zi intreaga.

De asemenea, 50% dintre angajatii din Romania au ore fixe la care trebuie sa se prezinte la serviciu, in timp ce alti 25% au o marja de 15-20 de minute in care li se permite sa intarzie. Atunci cand se intampla sa intarzie la lucru, 67% dintre acestia pot recupera timpul pierdut stand peste program, in timp ce 24% primesc un avertisment la prima abatere, urmand ca mai apoi sa fie penalizati financiar.

Publicat in categoria Comunicate de presa (tag-uri , , ). Salveaza link-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>