Ce purtam la un interviu: ochelari de vedere sau lentile de contact?

Fie ca vrei sa te angajezi pentru prima oara, fie ca vrei sa iti schimbi locul de munca, stii ca trebuie sa lasi o impresie buna la interviu. Iti alegi cu grija hainele din garderoba, te aranjezi, insa te blochezi la ochelarii de vedere. Sa ii iei cu tine la interviu sau sa alegi lentilele de contact?

Parerile sunt impartite, iar ca ochelarii te fac sa pari mai profesionist este deja bine cunoscut. Insa iti cresc intr-adevar sansele sa obtii postul vizat? Multi angajatori folosesc tehnici moderne pentru a descoperi profilul real al candidatilor si sunt de parere ca acest stereotip este invechit. Astazi conteaza cel mai mult confortul cu care candidatii se prezinta in timpul interviului, si mai putin aparentele.

Ei bine, mai multe echipe de cercetatori au facut studii pe acest subiect inca din anii ’40, pentru a descoperi cum influenteaza ochelarii comportamentul nostru si daca exista o legatura intre nivelul de inteligenta si afectiunile vederii.

Sunt persoanele care poarta ochelari mai inteligente decat ceilalti?

Cercetatorii au aratat ca percepem oamenii care poarta ochelari ca fiind mai inteligenti decat cei care nu poarta ochelari. In plus, ii consideram mai competenti si mai muncitori, doua calitati foarte vanate de angajatori.

Chiar si in televiziune, filme, si in desenele animate, cel mai inteligent personaj poarta ochelari. Sunt acestea doar niste stereotipuri promovate de mass-media sau chiar exista un adevar la mijloc?

Se pare ca exista o legatura intre miopie si nivelul de inteligenta, insa problema continua sa fie dezbatuta de catre experti, care presupun ca poate fi vorba de o legatura genetica, care conduce la miopie, dar si la un nivel de inteligenta mai ridicat. Ochelarii nu sunt insa singura optiune pentru o persoana cu aceasta conditie, aceasta putand sa aleaga in schimb lentile de contact pentru miopie.

Cum ne afecteaza ochelarii comportamentul?

Un experiment a dezvaluit ca atunci cand au purtat ochelari de vedere, membrii unui grup s-au supraevaluat in cadrul unor teste de inteligenta: toti participantii s-au descris foarte competenti in taskurile pe care le-au indeplinit.

Se pare ca ochelarii ne pot da acel dram de incredere in plus de care unii pot avea nevoie in cadrul unui interviu. Acest lucru ni-l confirma multi din cei care isi cauta un job, care spun ca au sanse mai mari sa obtina postul daca poarta ochelari de vedere la interviu. 40% dintre adulti cu vedere normala au recunoscut ca ar purta chiar ochelari fara dioptrie, daca asa ar creste sansele de a obtine jobul, au descoperit cei de la Colegiul Optometristilor din UK.

Ar trebui sa port ochelari la urmatorul interviu, sau sa aleg lentilele de contact?

Cu atatea date care confirma faptul ca ochelarii de vedere contribuie la succesul profesional, este o idee buna sa alegi ochelari de vedere, insa ai grija ca acestia sa fie ingrijiti si moderni. O pereche de ochelari nestilizati, lipiti sau murdari pot avea chiar un efect contrar.

Pe de alta parte, sustinatorii lentilelor de contact atrag atentia ca ochelarii pot fi o bariera de comunicare in timpul unui interviu si pot influenta intervievatorii in a percepe persoana cu ochelari ca fiind introvertita. Iar daca ochelarii nu iti ofera acelasi confort estetic pe care il ai cu fata libera, atunci este o idee mai buna sa te orientezi catre lentile.

Unde vrei sa te angajezi?

Un alt factor important este domeniul sau mediul de lucru in care doresti sa lucrezi.

De exemplu, in domenii in care personalitatea si carisma sunt cele care fac diferenta intre performeri (de ex: televiziune, publicitate, vanzari), exista o legatura stransa si intre aspectul fizic si succesul la locul de munca, de aceea ochelarii trebuie alesi doar daca pun in valoare fizionomia unei fete.

In alte domenii, cum sunt constructiile sau in domeniul chimic, este necesar sa porti echipament de protectie, ceea ce iti va face imposibil sa porti ochelari de vedere. Poate ca purtarea ochelarilor de vedere la interviu nu va reprezenta un dezavantaj, insa angajatorul poate aduce aspectul in discutie.

In concluzie, cand ne pregatim pentru un interviu e important sa fim atenti si la acest detaliu, dar accentul trebuie pus pe experienta si pe interactiunea cu angajatorul. Nu conteaza ce purtam, ochelari sau lentile de contact, atata vreme cat ne aflam in zona noastra de confort profesional.

—-

Articolul va este oferit de Videt.ro.

Publicat in categoria Candidati. Salveaza link-ul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>